A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE
Indesign Magazine
Indesign Magazine

Deloitte Perth by Geyer

How does the world’s most influential auditing firm self-audit? Designed by Geyer, the new Deloitte Head Quarters in Perth is a stellar case study for self-analysis and designing for the (sometimes opposing) needs of many in a single space.



BY David Congram

February 22nd, 2017


Nuzzling up against the Swan River, Deloitte Perth’s approximately 400 employees and 50 partners take up three levels of Brookfield Place Tower – home to a stellar line-up of WA’s top-end ASX listed companies (most of whom seek the business problem-solving nous for which Deloittians are renowned).

Rightly proud of its playful culture with serious intent, according to Michael McNulty – Deloitte Perth’s managing partner – their new home is an “invigorating workplace that inspires staff engagement, bringing the Deloitte brand to life”.

He’s certainly not wrong. With interiors designed by the team at Geyer, Deloitte Perth offers its employees ample choices for spaces of collaboration, focus and artfully attuned areas for casual and creative collisions.

With organic, softened-edges wherever the eye alights – on the corners of furniture, the shape of pendant lights or in the pattern weaves of carpet – I begin to realise that ‘free-form’ in the design of these spaces is more than just a leitmotif: it’s a worldview. Meeting rooms kitted out with the latest in advanced technology facilitates the team’s collaboration with colleagues across the globe. But I note, in particular, the walls. They’re all curved and they’re covered in graffiti.

“These curves reference a neat and consistent free flow of ideas”, says Kim Thornton-Smith, executive director at Geyer. “Freedom and fluidity is, after all, the core of successful collaboration.” But, graffiti?

Because walls in these collaborative meeting spaces (named ‘Design Thinking Rooms’) are all either glass, whiteboards or digital whiteboards, the freedom to lash out with your marker in hand actively makes problem solving the fluid, instinctual and flexible phenomena it always should have been. In a way, the entire office – the walls especially – therefore becomes Deloitte’s biggest tool; one enormous think-tank realised in material form. Creating an absolutely flowing interface between worker, space and tool, this is not an office to house the work; it’s the work itself.

“There was a tiny bit of resistance – which soon dissipated when we got underway – because this is a significant redefining of working behaviours,” says McNulty. “What you see today never happened in our previous office: people gathering to talk and collaborate. No more small, pokey meeting rooms and being chained to your desk. It was only a little amount of time before we really took it on board as a potential zone to ‘work in’. It’s difficult to break the mentality of ‘oh no, that’s for lunching in, not working in’.”

Deborah Wallbridge of Geyer who steered the project, highlights that the overall success is in large part due to the extent Deloitte encouraged change management initiatives. Consequently, Team Geyer were able to engrain that ever-essential executive buy-in into the design process.

Heavily based around new innovation strategies for the business, “the drive for including and educating Deloitte employees,” says Wallbridge, “was at the root of our design-thinking.” This staff engagement strategy ensured that the design result reflects the increasingly global trend of an ultra-mobile, ultra-connected and ultra-forward-thinking workforce. Hand me a marker, I need to take note.

 

Want more? Read the full story in Indesign #68 – grab a copy! 

Get the specs for this project here.


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

THE INDESIGN COLLECTION

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed