A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE
Indesign Magazine
Indesign Magazine

Pirrama Park by Aspect Studios

A new park on Sydney’s former Water Police site reconnects the area to the waterfront.



BY

August 2nd, 2010


Harris Street, Pyrmont is now reconnected with the waterfront for the first time in over a hundred years.

Pirrama Park, with its dramatic corner café and waterside plaza, anchors the street to Elizabeth Macarthur Bay, replacing various industrial uses that previously dominated the site and made it inaccessible to the public.

hill thalis architecture

ASPECT Studios together with Hill Thalis Architecture + Urban Projects and CAB Consulting prepared the master plan and design for the City of Sydney Council.

The design teams were faced with a vast, concrete platform and wharves remaining from the activities of the site’s former occupant, the Water Police.

hill thalis architecture

The opportunity to reconnect Harris Street with the harbour was a unanimous response to the site by the design teams.

This opportunity was developed through three design principles: the flexible park, the richness and variety of the park experience, and engaging with water.

hill thalis architecture

ASPECT coordinated the park’s design with Hill Thalis focusing on the architectural elements of the project.

Essentially, the park’s form is focused on two spines – a water promenade defined by an edge suggestive of the former shoreline, and Harris Street, which is terminated by the plaza, canopy and belvedere.

hill thalis architecture

The multi-purpose park spine runs north-south through the site and is formed from a walkway, a low, straight retaining wall edged with a parallel planting bed and irregular concrete walls reminiscent of the former shoreline.

As with many elements of the site, the retaining wall integrates multiple functions.

hill thalis architecture

There are several water rooms on the harbour side of the wall – the inlet and pole garden – while on the landward side there are gum groves, playgrounds and lawn areas.

There is a design vocabulary of robust and brutalist elements that reference the past industrial use of the site and the relationship between the park’s elements.

hill thalis architecture

There is a complex and thorough logic and process behind the design of the building, where all the elements, materials and functions are interrelated in a poetic manner.

“The Canopy provides generous shade and shelter to the elements, and becomes the architectural symbol of the park,” says Thalis.

hill thalis architecture

It is a symbol that has already caught the imagination of park users in how they use every aspect of the building and has opened the park up to its future.


Tempe Macgowan is a landscape architect and freelance writer on landscape architecture.


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed