A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE
Indesign Magazine
Indesign Magazine

HINDMARSH COUNCIL CHAMBERS BY K20 ARCHITECTURE

Highly sensitive to ESD principles, the fabric of the local community and the well-being of the project’s occupants, k20 Architecture has designed an efficient, intelligent building that succeeds functionally as well as aesthetically.



BY Lorenzo Logi

June 4th, 2014


When Hindmarsh Shire Council in Victoria required new Council facilities incorporating public services, council chambers and corporate offices, they turned to Melbourne-based architect firm, k20 Architecture, conscious of the practice’s expertise and experience in sustainable design.

hindmarsh_10

k20 Architecture utilised a number of innovations to deliver an outcome that would not only minimise embodied energy and energy loadings within the building, but also reduce carbon output for the life of the project and provide an enhanced internal environment for its inhabitants.

hindmarsh_9

A key component of this was to respond to the building’s location in a region which is exposed to extreme temperature conditions. By constructing a series of thermal chambers underground via earth tubes and under-floor ventilation plenums, fresh air is drawn in from the exterior and cooled (or warmed) naturally by the earth before being redistributed back throughout the building via plenums and air displacement floor grilles, greatly reducing the energy required to heat or cool the air once inside the space.

hindmarsh_7

A further advantage of this is that the building’s mechanical system delivers elevated levels of fresh air supply at greatly reduced energy consumption.

An under-floor air distribution (UFAD) air conditioning system was then designed to provide an excellent level of control for occupants via a series of operable floor grilles.

hindmarsh_6

With air quality addressed, LED lighting systems were selected for reduced energy consumption and maintenance within the main workspaces, and solar panels were installed on the roof to harvest energy  and offset energy consumption.

hindmarsh_5

Over 80 percent of the existing building’s materials were recycled before the existing infrastructure was demolished, while one of the three original buildings was retained and repurposed in order to minimise the embodied energy within the building’s design.

hindmarsh_4

Theodore Kerlidis, Director of k20, comments that “the design is inspired by the local rural vernacular of agricultural sheds and storage silos with locally sourced materials including corrugated sheet metal typical to the area’s wheat silos, and a Vic ash glulam timber structure to minimise the reliance of structural steel for this project.”

hindmarsh_12

The interior palette of materials transitions from a raw and natural timbers, steel and polished concrete in the public foyer area through to a more colourful and vibrant working environment in the office spaces.

hindmarsh_3

The structural plywood beams run through the glass skin and roll down within the interior together with the glass wall, inviting sunlight to wash down into the depth of the space. The footprint of the building is small, and the architects have designed it in such a way that the interior connects externally through framed view lines. This enables the relatively small interior to feel larger and connected with the community.

hindmarsh_11

Photography: Peter Bennetts, copyright k20 Architecture
peterbennetts.com

K20 Architecture
k20architecture.com


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

THE INDESIGN COLLECTION

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed