A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE
Indesign Magazine
Indesign Magazine

Warner Music Singapore

At the record label’s brand new Singapore office, company culture is brought to the fore with the help of the design team at Forward 50.



BY Lorenzo Logi

August 26th, 2013


In their former premise, Warner Music’s 14 staff occupied a space spanning 4,000sqft. While this may seem like a lot of space to roam, each employee had been confined to a high panelled workstation, with senior managers tucked away in individual rooms. Large areas had also been sectioned off for the storage of CDs, DVDs and other musical archives.

warner_3

And so for their new office, the record label asked interior design firm Forward 50 to create a space that would emphasise the organisation’s collaborative, creative and low-hierarchical work culture. It should, they stressed, be a friendly and comfortable environment in which to work. The challenge for Forward 50 was to incorporate these ideas into a significantly smaller space of 1,850sqft.

warner_4

In designing the office, Forward 50 have deliberately shied away from cliché references to music motifs and symbols, choosing instead to focus on the tactile quality of the selected range of materials.

warner_1

From the choice of cement for floors and walls to recycled railway sleepers, bricks, steel, glass and recycled wooden furniture, the combination of materials makes the space feel more like a warehouse rather than an office, while colourful furniture pieces are casually arranged throughout the space to reflect the organisation’s youthful and vibrant culture.

warner_7

To encourage collaboration, the marketing, sales and support staff are assigned to a ‘boomerang’ cluster of 120-degree workstations, with no panels between them. Department heads and the finance team sit next to them in the open space, but in larger workstations, and with their backs against the walls for additional privacy.

warner_2

The meeting room and general manager’s office, which need to be closed off from time to time, feature large glass panels in keeping with the open plan concept.

There is also no dedicated CD/DVD storage area in the new office. Instead, all content is stored in the main servers.

The breakout area is designed like a living room, with a TV to share the latest online videos, a pantry and an island bar counter. And where employees previously had individual stereo systems cluttering their desk, they can now select an individual playlist from the ‘Spotify’ station at the bar daily. The music will then be transmitted over the in-house speakers, for all to enjoy.


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

THE INDESIGN COLLECTION

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed