A professional resource for the design curious

This playscape is imbued with lessons vital to development

We Architech Anonymous (waa) has transformed an industrial complex into a neighbourhood playground designed to support children’s development, in Beijing.

This playscape is imbued with lessons vital to development

Designed by We Architech Anonymous (waa) for a healthcare provider specialising in the kinaesthetic development of children, The Playscape is a new children’s community centre in Beijing. The project involves the adaptive reuse of a 1970s warehouse complex, once used for grain storage, now re-conceived as an urban playground, founded upon the belief that modern urbanity is missing an element vital to child development: the neighbourhood. 

“The Playscape is a tool to promote learning while allowing narrative creation for children to dream and develop senses relating to equilibrium (balance) and proprioception (awareness),” the designers explain. The design embodies 5 evergreen and universal elements of play, each having a fundamental role in our kinaesthetic development from a young age.

‘Hide and seek’ is about group interaction and the vitality of having the free-will to engage. ‘Adventure playground’ is about experimenting with risk, and allowing children to decide for themselves the level of risk they are comfortable with. ‘Nooks and crannies’ teach us about body proportions and ergonomics. The ‘maze’ is all about exploration and discovery. And finally, ‘fantasy’ is all about imagination and having an open mind.

Through the use of 3 key architectural interventions, waa designed The Playscape to facilitate these 5 different narratives of play, and the vital sensory learnings embedded in each:

There’s the pipe, which focuses on creating small nooks as a means of testing physical awareness. These armatures are arranged as a series of connecting bridges and staircases.

The roof presents a vantage point from which children can envision the environment and its possibilities wholly. From here, children can see that they have the freedom to embrace unorthodox routes.

“A full loop can be made and children can travel from the terrace and transcend under the mound through slides which vary in height from 7 metres to 4.3 metres,” the designers explain. “The network impresses upon them alternative directions to goals, sometimes the second shortest route is more fun.”

Last but not least, the mound enhances the sensory development in relation to equilibrium and speed. “The mounds allow children to explore and decide on their comfort in regards to risk by transcending a variety of inclines at speed,” explains waa. Additional area for covered play was created by harnessing the area under the topography. Access to which can be gained through a number of cuts or slides from the terrace level.

Addressing the missing elements of inner city dwelling—through distortion of scales and manipulation of movement sequences—waa has harnessed the built environment as a tool for sensory learning. The design’s’ intent is that the activity-based emotional responses to the built environment, and the perceptions harnessed as a result, will augment the client’s tools in helping strengthen the coordination and sensory development of children.

“Balance is invisible until it’s lost,” says waa. “We hope to nudge children to imagine and feel what they see as the limits to their own adventure.”

Photography by Tian Fangfang

INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive


The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers


Indesign Our Partners

Keep up to date with the latest and greatest from our industry BFF's!

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed