The home of architecture and design in Asia-Pacific

Get the latest design news direct to your inbox!

Naturally minimal: The Kowloon Bay workplace balancing technology with wellbeing

SEE HOW GROUP has completed Ricoh HK with an emphasis on wellbeing, integrated technology and an overall tone of understatement.

Naturally minimal: The Kowloon Bay workplace balancing technology with wellbeing

In the bustling district of Kowloon Bay, a 20,000-square-foot (1850-square-metre) workspace project is quietly setting out a vision for the future of office design. The driving force behind the design at Ricoh HK is summarised by the designers at SEE HOW GROUP under the concept of ‘natural minimalism’.  It’s a pragmatic blend of this and strategic technology integration that, together, is aimed at creating a workspace of productivity, collaboration and wellbeing.

For SEE HOW GROUP, the principles of natural minimalism involve incorporating elements in space that evoke a connection to nature without resorting to grandiose claims. Living green walls, strategically placed indoor plants and the use of natural materials such as wood and stone are all contribute to a visually appealing and comfortable environment. 

The key to the approach is balancing a stance that, on one hand, seeks to positively shape wellbeing and productivity while, on the other, remaining understated, restrained and modest. 

In this project for Ricoh HK, the design response centres on the functional needs of a contemporary workspace, and the integration of advanced technology is a key aspect. Smart technology systems, including carefully positioned audiovisual equipment and integrated digital solutions, serve to enhance productivity and facilitate collaboration. 

Meanwhile, the selection of ergonomic furniture and adaptable workstations underscores a commitment to flexibility, recognising the diverse needs of the individuals who will utilise the space.

Ample natural light floods the workspace, designed to foster an open and revitalising atmosphere. Large windows provide panoramic views of the surrounding greenery, offering occupants a connection to nature even when confined indoors. Communal areas and collaborative zones are strategically located to encourage spontaneous interaction and the sharing of ideas among co-workers. It’s all about cultivating a sense of community and creativity in the office.

SEE HOW GROUP also draws attention to its focus on sustainability in the project. Implementation of energy-efficient lighting solutions, low-emission materials and recycling programmes work collectively to minimise the environmental footprint of the co-working space. The objective is to create a workspace that not only prioritises the wellbeing of its occupants but also aligns with environmentally conscious practices.

Related: Getting to know Hiroshi Nakamura

The overarching goal of the project is to contribute thoughtfully to the evolution of Ricoh HK’s workspace. The emphasis is on achieving a balance between natural minimalism and practical technology integration, avoiding hyperbolic claims in favour of a workspace that is genuinely functional and adaptive. Through this approach, the project endeavours to offer a nuanced and comprehensive solution to the diverse needs of modern workspaces in Kowloon Bay.

SEE HOW GROUP
seehowgroup.com

Photography
Courtesy of SEE HOW GROUP

Next up: Junya Ishigami’s one-kilometre-long bridge at Zaishui Art Museum.

INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive


The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers


Indesign Our Partners

Keep up to date with the latest and greatest from our industry BFF's!

Related Stories


While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed