A professional resource for the design curious

Balance by Studio 103 brings a balanced design

Balance by name and balanced by design, this wellness studio designed by Studio 103 is a tranquil, peaceful space for AMP employees to look after their health and wellbeing.

Workplace wellness programs are on the rise as companies recognise the need to support employees’ health and wellbeing in order to attract and retain staff and improve productivity. Balance Wellness Studio is part of AMP Capital’s wellness offering. Designed by Studio 103, it transforms an unused, dilapidated space into an exercise studio with a fresh palette and harmonious design.

AMP Capital engaged Studio 103 and McCormack for the design and fit-out, wanting to create a sleek studio with a semi-industrial look and feel. It needed to incorporate an exercise area for yoga, pilates and gym classes, as well as changing rooms, storage and a water station. “We aimed to reflect the studio’s namesake – balance – through symmetrical and harmonious design,” says Kelsey Lehmann, interior designer at Studio 103. “Our design team took a holistic approach to the requirements, drawing on an earthy colour palette and clever spatial planning to create a calming atmosphere and to encourage a fluid journey throughout the space.”

The design team left the concrete floor and ceiling as well as the services exposed and introduced warmer tones and textures to soften the industrial aesthetic. A long timber-dowel screen with an arched opening divides the space, allowing light to filter through from the entry zone on one side (and change rooms at the rear) with the exercise studio on the other side. “It creates a serene haven that is ‘balance’ by name and by design,” Kelsey says.

The entry zone is relaxed and inviting with a table and chairs. Joinery stretches the length of the wall, providing pigeon-hole storage and a bench seat and culminating in a water station with terrazzo bench and pale pink sink. The natural colour and texture of the timber adds warmth, and mirrored walls in the studio increase the levels of light. Studio 103 introduced pale green for the walls and studio mats. It reflects the focus on health and wellness and provides a backdrop to the gold logo on the walls of the entry and exercise areas.

Balance by name and balanced by design, the wellness studio is a tranquil, peaceful space for employees to look after their health and wellbeing.

Photography by Jack Lovel.

We think you’d be interested in reading more about wellness in design. And for more inspiration, join our design community and get weekly inspiration.

INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

Fable Outside High Stool

Focus Fabric

Focus Fabric

Bend

Bend

Harp Lounge Chair

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed