A professional resource for the design curious

Hong Kong’s via. conceives an enviable clubhouse

Designed by Hong Kong multi-disciplinary studio via., Atrium House is a clubhouse that services its residences with luxe communal areas, including a pool, a banquet dining room, tea room and chess pavilion.

Hong Kong’s via. conceives an enviable clubhouse


BY

November 23rd, 2021


Nestled in the quiet village of Lung Tin Tsuen on the outskirts of Hong Kong, Atrium House is a residential clubhouse which celebrates its location through culturally-rich design that encapsulates Chinese architectural traditions.

Hong Kong multi-disciplinary design studio via. were commissioned to design the plans for the ground-floor, including the expansive outdoor area of Atrium House.

“The nature of the site led us to think about the many possibilities and how traditional courtyard houses could inform our spatial planning in a contemporary urban context,” says via. founder and principal Frank Leung.

Photography by Kris Provoost.

Because of the island’s high-density population, a residence that provides ample living and recreation space is particularly desirable, making clubhouses popular in Hong Kong’s newer properties. Atrium House provides both abundant recreation in a resort-like style centred around a prominent courtyard, and coveted views of rolling mountains in the distance, a rare feature for Hong Kong.

The entrance to Atrium House lies across a floating bridge, and large timber gates mark the entrance to the clubhouse, framed by staggered blue bricks. These traditionally-proportioned bricks feature across the property, a reference to the blue-brick houses that became prominent in Lung Tin Tsuen village in the 1930s.

An aerial shot of the green pavilion roofs and the pool in Atrium House.
Photography by Kris Provoost.

“We were interested in building upon the architectural language to create a new, distinctive expression on the materiality,” says Leung.

To achieve this, local heritage experts were employed to assist in the brick construction and bricklaying. Additionally, bespoke bricks were designed to achieve a unique curvature of the courtyard pavilions.

Upon entry, a sculptural shadow wall (a traditional Chinese wall designed to protect the inside from the outside) is composed of hundreds of metal plates in a sunrise-hued gradient.

“Our aesthetic narrative was inspired by the concept of “Light Moments”. Taking the changes of light in a day, colors of dawn, day, dusk and night are subtly embedded into interior spaces as a way to distinguish different functional zones, while also giving a sense of journey as one goes deeper into the site,” says Leung.

The luxurious bronze, timber and blue carpeted interiors of Atrium House banquet dining pavilion, with a dining table, an inverted tiered ceiling.
Banquet dining pavilion, photography by Kenneth Chao.

Some of the metal tiles, which purposefully resemble glazed roof tiles from ancient Chinese homes, double as mailboxes for the units above.

“We saw the opportunity of building a shared community that is rooted in the vernacular way of life,” says Leung.

The design studio saw the clubhouse as an opportunity to create a shared community rooted in the vernacular way of life.

To achieve this, a series of brick pavilions were developed to reflect the area’s context and heritage. The single storey pavilions establish a network of narrow paths that are reminiscent of ancient hutongs, the narrow alleyways common in large Chinese cities and they each draw on traditional elements of symmetry and order with repetitive structure and materiality.

Bricks and sunrise-coloured tiles and a brown wooden door at the entrance to Atrium House.
Main entrance, photography by Harlim Djauhar Winata.

The pavilions surround a pool and greenery, swathing them in natural light and allowing plentiful ventilation. Each one houses social and cultural spaces, including chess and calligraphy rooms, a banquet dining room and kitchen, a children’s area, and a gym. A tea pavilion that features a commissioned jade-coloured ceramic coffee table and bespoke lighting and rugs, is angled west to make the most of sunset mountain views.

Atrium House was designed by via. alongside AGC Design, QUAD Studio and Sirius Lighting Office for Hong Kong property developer New World Development.

via.
via-arc.com

Playroom, photography by Kenneth Chao.
Designed by Hong Kong multi-disciplinary studio via., Atrium House is a clubhouse that services residential apartments with a luxe communal pool, teahouse, chess room and more.
Tea salon and pool, photography by Kris Provoost.

INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

Products Used In This Project

Radial Chair Expormim
Fontal Chair Expormim
Ceramic Coffee Table, Area Rug, Pendant Lights Custom by via.
Moon Sake Set Hiuchi Ceramics Design
T Chair Nickey Kehoe
Icon Table Arketipo
Ico Lounge Giorgetti
Custom Chair The Imix Club
Roll & Hill Modo
Handpainted Chinese Tableware Yuet Tung China Works
Custom Lounge Chair Ngai To
Taccia Lighting Flos
Decoration & Luminescent vessel Artwork Akio
Decoration & Glazed Ceramics Stoneware Kevis Wong

Were Your Products Used In This Project?

Join our collection to add your product.

Indesign Our Partners

Keep up to date with the latest and greatest from our industry BFF's!

Related Stories


While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed