A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE
Indesign Magazine
Indesign Magazine

The Global Change Institute in Queensland really practices what it preaches

You might expect a building dedicated to demonstrating sustainable technological research and sustainable building solutions to be pretty damn sustainable itself. The Global Change Institute at the University of Queensland, designed by HASSELL, doesn’t fail to deliver.



BY

March 17th, 2015


GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_10

In a country where the eaveless, energy-guzzling McMansion has become the archetype of the built environment, it’s refreshing to find a building that meets the world’s most advanced levels of sustainability. The $32 million Global Change Institute (GCI) designed by Hassell is one of the first buildings to be registered for the Living Building Challenge.

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_01

 

The building has been designed to work with the natural environment and to operate as a zero-energy and carbon neutral workplace. It is naturally ventilated for most of the year and generates and stores all its own power on-site through renewable solar energy sources that are pollution free.

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_03

The GCI also represents the first Australian use of structural Geopolymer concrete, a low-carbon product produced with significantly lower greenhouse gas emissions than conventional concrete.

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_05

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_06

Indeed, the building moves away from a framework of consumption of the world’s resources to one that actively contributes to the restoration and regeneration of the environment. It also acts as a live research site, with the building systems and occupants used to assess optimal comfort conditions in low-energy buildings for the sub-tropics.

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_07

An operable sun shading system tracks the sun and protects the glass louvres which encourage natural ventilation. The air flows across occupied spaces to the central atrium which acts as the buildings ‘lungs’, discharging warm air through its thermal chimney. The translucent ETFE atrium roof (similar to that used on the Water Cube at the Beijing Olympics) allows natural light into the interior while insulating from the sun’s heat. Optimal natural lighting is supported by enviro-friendly LED lighting.

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_08

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_09

Chilled water flushed through the exposed Geopolymer precast floor panels works to keep the building chilled, while rainwater storage of 60,000 litres services the hydronic cooling system, kitchen and showers.
A green wall, bush tucker garden and bio-retention basin breathe life into the building’s green ethos, and the university’s campus pedestrian links provide easy access by foot or bike.

 

GlobalChangeInstitute_HASSELL_PeterBennetts_02

Photography by Peter Bennetts

The GCI has won numerous awards, including the prestigious 2014 BPN Sustainability Awards for Public Building and Urban Design.

Design team:
_ UQ Property and Facilities Division – Project Management
_ HASSELL – Architecture, Interiors & Landscape
_ Arup – Sustainability, Acoustics & Fire
_ Medland Metropolis – Mechanical and Electrical
_ Bligh Tanner – Structure, Civil + Façade
_ SPP Group – Hydraulics
_ Rider Levett Bucknall – Quantity Surveyor
_ Riddel Architecture – Heritage
_ McNab – Builder
_ Umow Lai – Commissioning Agent

HASSELL
hassellstudio.com


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed