A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE

David Chipperfield Architects Wins Nobel Centre

A unanimous competition jury has selected David Chipperfield’s and Christoph Felger’s slender brass-clad building as the winner in the Nobel Centre Stockholm architectural competition.

1068_08_A_V2_2_DCA_N3


BY Philippa Daly

April 15th, 2014


An internationally recognised architectural office with extensive experience of culturally historical environments will now become the partner that will help make the new home of the Nobel Prize in Stockholm become a reality.

“We are extremely excited and honoured to have been selected to be the architects for the Nobel Centre. We look forward to working together to develop a building that reflects both the values of the Nobel Prize and the high expectations of the citizens of Stockholm,” says architect David Chipperfield.

1068_08_A_V2_2_DCA_N2

View towards Nybrokajen

According to the statement of the jury, the proposed building has an elegant, timeless and attractive external appearance with a clear identity of its own. The revised façade design, with its shimmering vertical brass elements and glass, has a lofty elegance and quality that can be associated with the Nobel Prize.

1068_08_A_V2_2_DCA_N8

Auditorium with 1400 seats

“The jury finds the lightness and openness of the building very appealing and consistent with the Nobel Foundation’s explicit ambition to create an open and welcoming Center for the general public,” says Lars Heikensten, chairman of the competition jury and Executive Director of the Nobel Foundation.

1068_08_A_V2_2_DCA_N11

Auditorium – Banquet mode

The transparent ground floor helps create a pleasant setting in the immediate vicinity of the building, thereby also enriching the urban public space. Meanwhile the building’s moderate footprint creates good opportunities for a public city park in a sunny south-east position.

1068_08_A_V2_2_DCA_N5

View from Nobel Garden

The jury is of the opinion that after additional refinement in collaboration with the client and with public authorities, the proposal can lead to a dignified, exciting and inviting Nobel Center building while helping create a better, more engaging and beautiful urban setting on the Blasieholmen peninsula in central Stockholm.

1068_08_A_V2_2_DCA_N7

Detail façade

Per Wästberg, writer, member of the Swedish Academy, Chairman of the Nobel Committee for Literature and one of the members of the competition jury says: “We view the winning proposal as a concrete interpretation of the Nobel Prize as Sweden’s most important symbol in the world. Stockholm will gain a building – magnificent but without pomp, powerful yet graceful – with qualities like those the City Hall gave the capital a century ago.”

1068_08_A_V2_2_DCA_N4

View towards Nybrokajen

In the now-completed second stage of the competition, the jury assessed proposals from three finalists: David Chipperfield and Christoph Felger Architects Berlin (Germany), Johan Celsing from Johan Celsing Arkitektkontor (Sweden) and Gert Wingårdh from Wingårdh Arkitektkontor (Sweden).

The Nobel Center will build up its activities around the Nobel Prize’s unique combination of disciplines – sciences, literature and peace. The ambition is to make the Nobel Centre one of Stockholm’s most attractive destinations, including public spaces for exhibitions, programme and school activities, events and interdisciplinary meetings of various kinds.

All Images ©David Chipperfield Architects

David Chipperfield Architects
davidchipperfield.com


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

THE INDESIGN COLLECTION

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed