A professional resource for the design curious

This sustainable office begets the phrase ‘waste not, want not’

True or false: it’s possible to design and execute a contemporary office fitout that is equal parts thrifty, sustainable and stylish?

This sustainable office begets the phrase ‘waste not, want not’

‘Waste not, want not’ materiality and a modest stature are the defining qualities of the recently redesigned Asaleo Office in Melbourne, belying the client’s uncompromisingly ambitious project brief.

Headquartered in Melbourne, Asaleo is an Australian manufacturing company with a product range centred around forestry products. Contrary to the industrial conduct you’d expect of your typical manufacturer, Asaleo is founded upon a workplace culture that values people, innovation and public shareholder interest above all else — making triple bottom line sustainability a critical measure of success for the company’s recent office fitout project.

At the receiving end of the fitout brief — not to mention the strict budget constraints that came with — was Melbourne-based architecture practice, Splinter Society. Needless to say, the designers had their work cut out for them from the project’s outset; to execute an entire workplace redesign culminating in a sustainable office with inimitable style — and to do so on a tight budget — would be no small feat.

Splinter Society responded with a mindset in favour of adaptive reuse, carrying it through to even the most material details. Through an extensive exercise in cataloguing and repurposing most materials and FF&E from the original 30-year-old office — including desks, partitions, storage, furniture, glazed walls, ceiling finishes, carpet and doors — were reused and rearranged in a more contemporary open-plan model of working, with clusters formed for teams and privacy.

It was decided to create an open and inviting reception/coffee lounge at the front of the building that connects the factory staff with the office staff. This was designed with a stripped-back finish, exposing, off-form concrete ceilings, columns and flooring for effect. Where new items were constructed, there was significant use of existing cardboard tubes, a by-product of their manufacturing process, which became fashioned into wall linings, screening devices and shelving units to display product.

“To add colour, we used 100% post-industrial recycled HDPE, custom mixed to suit the firm’s corporate colours, as a joinery material in the front area,” Splinter Society explains. “This product from Replas is fantastic and closes the loop on some of the waste products that come out of the factory.”

The addition of timber came about during the fitout process as a means to draw colour and warmth to the spaces, expressed via furniture, partitions and joinery where required. It was decided to use OSB which is a wood chipped product that utilises softwood waste products from the pine plantation industry. This sustainable solution has the added value of subtly forging an eloquent link back to the product Asaleo creates.

Photography by Melany Wimpee

INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive


The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers


Indesign Our Partners

Keep up to date with the latest and greatest from our industry BFF's!

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed