Food For Thought - It's Time To Redesign The Food Court | Architecture & Design

A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE

Food For Thought – It’s Time To Redesign The Food Court

In our sister magazine Cubes #85, we ask: Is the food court all it could be? Kuala Lumpur-based design collective Karya suggests we should lift our expectations and demand a better experience from these ubiquitous environments.



BY Narelle Yabuka

May 24th, 2017


We may be reticent to admit it when we’re calorie starved and comfortable at home at the end of a long day, but app-based ordering and the private consumption of restaurant food are of course playing a part in eroding familiar social exchanges and opportunities for an enriching experience of the city. Soon, the basic human exchange of greeting a delivery rider may even be out of the equation; US company Starship Technologies has recently activated small six-wheeled semi-autonomous robots for the delivery of food orders in Washington DC and Redwood City, California.

Are we at risk of too easily forgetting the cohesive value of social exchanges and shared experiences of place? City Dining Room is a speculative project by Malaysian studio Karya that tackles the mall food court – a typically one-dimensional space for the consumption of economical food – and investigates it as a shared site that can perhaps deliver more than we give it credit for.

Karya is a design collective consisting of Ashran Bahari, Naadiya Hani, Mior Aizuddin, Hazazi Hamzah, Faiz Pazanon, Mohd Helmy and Dhaniah Samad. In their view, the Malaysian food court typology is thought about in a flawed way. It has been naively associated, they say, with a place where people can consume affordable food in a very ‘functional’ (read: cheap) and banal setting. Things are stripped to their minimum to serve a maximum function: eat and go, as quickly as possible. But the experiential aspects of meeting and eating have not been properly considered, and the functional typology is therefore inadequate.

Additionally, says Karya, dining spaces in a typical Malaysian shopping mall setting are segregated into different categories: conventional food courts, franchised F&B outlets, and high-end restaurants. “We feel that this could be reorganised and redesigned using a more inclusive approach. The whole exercise should then centre on providing a better place for people to meet and eat,” they say. At the heart of the City Dining Room concept is the notion that since they can be visible, accessible and available, food courts could encapsulate an atmosphere similar to that generated by street food vendors – which have traditionally been common not only in Malaysia but in many places around the world.

City Dining Room proposes the expansion and reinvention of an existing mall food court as an irregularly edged ‘street’ beneath an atrium. The analogy to a street grew from Karya’s perception of the ‘commons’ of a city (its streets, alleys and parks – that is, its shared public environments) as neutral spaces for social interaction that do not represent the identity of any particular entity. For Karya, food courts constitute part of the city’s commons. “While they don’t represent the primary landmarks that give identity to a city, they are the places where you can see the most important element of a city: its people,” say the designers.

City Dining Room was designed around the notion of meeting and eating. The goal was to attract people to occupy and interact within the space, hence the colonisation of a far more visible stretch of the mall interior – its corridors and circulation routes. City Dining Room is therefore more ‘food street’ than ‘food court’. Nodes, anchored by pavilions with natural vegetation, were designed to encourage people to linger and appreciate the colours, sounds and smells of cooking. And for in-between spaces, activity zones have been suggested such as a playground and informal beanbag seating.

It is an attempt at urbanising and variegating a typically underperforming space, with the underpinning of a neutral and anti-iconic grid – an element that Karya explored in a real-life installation in a Kuala Lumpur mall late last year. Karya worked in collaboration with Normal Architecture to develop a tall gridded frame that anchored a gathering point within Wisma Central for the designer-maker showcase called Neue Artisans 4.0. The grid was monumental, say the designers, but anti-iconic – it was an indexing device and a background for other spaces and events.

Read more in Cubes 85!


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive