polytec’s Valchromat Brings Higher Ground to Life | Architecture & Design

A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.

SUBSCRIBE

polytec’s Valchromat Brings Higher Ground to Life

DesignOffice has reimagined the former power station, Higher Ground, into an all-day hospitality destination in Melbourne’s CBD, complete with polytec finishes for that final touch.



BY Andrew McDonald

October 11th, 2017


Polytec’s Black Valchromat was used in the Higher Ground project in order to exceed the ordinary, creating seductive dark tones in the large space. Valchromat is suited to routing and further embellishment using varnish, wax, or other coatings to create unique effects, without the need for sanding.

DesignOffice’s work sees six newly designed levels added to the original structure of the building – with the resulting tiered platforms creating an intimate layered atmosphere, evoking the feeling of a hotel lobby and generating a vivacious environment from morning to night.

The new design utilises the existing brick and concrete work to create a vast palette of textures and hues, contrasting with the depth of the existing materials and maintaining the architectural integrity of the building. The project’s brief was for intimacy in a large space, which was achieved by adding multiple levels and layers lining the perimeter of the inventive edifice.

The rich and tactile palette combines terrazzo, cork, painted steel, stone, black fibreboard and solid timbers to define and anchor each setting. Layers of planting, rugs, furniture and lighting inhabit the levels to provide a range of seating options for customers from morning through to the evening.

Looking to add the special touch to your next project? Be sure to see the full Polytec range online.


INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive

THE INDESIGN COLLECTION

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers