Le Tooth by TONIC Design - Indesignlive | Daily Connection to Architecture and DesignIndesignlive | Daily Connection to Architecture and Design

A professional resource for the design curious

Join the global
design collective

Available in print
and online.


Le Tooth by TONIC Design

TONIC have created a fun new take on a dental surgery with Brisbane’s Le Tooth.


BY jesse

December 19th, 2011

A visit to the dentist wouldn’t be as dreaded if all dental surgeries looked like this. The interior of Le Tooth, in Brisbane’s West End, combines a serene aesthetic with whimsical touches for a soothing space with a lot of personality.




“White, white, white was the mantra the client commanded,” explains Justin Wells, Director of TONIC, who led the project team.

“TONIC approached the project with a true ’clean’ approach: benches off the ground and off the side walls; floating furniture was required and all things ’square’ were necessary.”






Quantum Quartz engineered stone was used for the benchtops in the surgeries and the reception desk, for a clean and smooth finish. Polished concrete floors continue the look.

Subtle details break up the space, lending character and visual interest and creating a friendly, welcoming feel.



“I have a personal aversion to going to the dentist, so perhaps this fear was a creative catalyst to deviate from the stereotypical dentist fitout,” says Wells.

“I think the design outcome hedges between thought provocation and serenity. But the client is the real rock star.”




INDESIGN is on instagram

Follow @indesignlive